De meervoudige strafkamer van de rechtbank in Zwolle heeft bij vervroeging uitspraak gedaan in een zaak, waarbij een 21-jarige man uit Nigeria werd verdacht van verkrachting. De verdachte is vrijgesproken. De rechtbank oordeelde net als het pleidooi van de advocaat ,mr. U. Yildirim, dat niet kan worden vastgesteld dat sprake is geweest van verkrachting, oftewel seks onder dwang.

Het vervroegd doen van uitspraak komt niet vaak voor en gebeurt alleen in gevallen waarbij de verdachte wordt vrijgesproken of dat het onderzoek wordt heropend. Normaal gesproken neemt een meervoudige strafkamer 14 dagen de tijd om een eindbeslissing te geven. Dat was in deze zaak dus niet nodig.

Het Openbaar Ministerie had nog een forse eis neergelegd van 21 maanden gevangenisstraf. De verdachte heeft niet ontkend dat er sprake was van seksueel contact, maar gaf aan dat dit vrijwillig was. De omstandigheden van het geval wijzen daar ook op. Na het contact hebben partijen nog met elkaar gezoend, zijn partijen samen naar de eindbestemming van aangeefster gelopen en is de verdachte na confrontatie door de ouders van aangeefster niet gevlucht, maar is juist het gesprek met hen aangegaan.

Zie voor meer informatie:

https://www.rtvoost.nl/nieuws/335392/Maanden-celstraf-geeist-voor-verkrachting-vrouw-in-Radewijk

https://www.destentor.nl/hardenberg/gewillige-zoenpartij-of-verkrachting-in-radewijk-zaak-in-september-voor-de-rechter~a58f69d1/

https://www.destentor.nl/hardenberg/odion-i-vrijgesproken-van-verkrachting-vrouw-uit-zorgboerderij-bij-hardenberg~a384b263/

De volledige uitspraak is hier in te zien: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBOVE:2020:3002

Facebooktwitterlinkedinmail