In 2016 heeft een 45-jarige man uit Zwolle geprobeerd om een 3-jarig meisje op straat te wurgen, omdat hij bijna over haar struikelde. De man wordt verdacht van poging tot moord dan wel poging tot doodslag.

Uit verder onderzoek is gebleken dat de man al lange tijd waanbeelden had en met wurggedachten rondliep. De meervoudige strafkamer van de rechtbank in Zwolle diende te beoordelen of op basis hiervan sprake was van voorbedachte rade – en dus moord – of dat hier sprake was van een poging doodslag, waarvan de strafmaat lager ligt.

De rechtbank heeft uiteindelijk het volgende overwogen:

De vaststelling dat de verdachte voldoende tijd heeft gehad om zich te beraden op het te nemen of het genomen besluit vormt weliswaar een belangrijke objectieve aanwijzing dat met voorbedachte raad is gehandeld, maar behoeft de rechter niet ervan te weerhouden aan contra-indicaties een zwaarder gewicht toe te kennen. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de omstandigheid dat de besluitvorming en uitvoering in plotselinge hevige drift plaatsvinden, dat slechts sprake is van een korte tijdspanne tussen besluit en uitvoering of dat de gelegenheid tot beraad eerst tijdens de uitvoering van het besluit ontstaat.

Omdat verdachte na het struikelen over het kind voldoende gelegenheid heeft gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad, is er naar mening van de meervoudige strafkamer sprake van een poging tot moord. De verdachte was echter tijdens zijn daad volledig ontoerekeningsvatbaar (schizofrenie), waardoor aan hem in plaats van een straf de maatregel van TBS met dwangverpleging is opgelegd. De verdachte is naar aanleiding daarvan geplaatst in een psychiatrisch ziekenhuis.

Zie voor meer informatie:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/663441/tbs-voor-man-die-opdracht-kreeg-3-jarig-kind-te-wurgen

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20180921_3682287/man-aangehouden-voor-poging-moord-3-jarig-meisje?utm_source=google&utm_medium=organic

De uitspraak is hier in te zien: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBOVE:2016:942

Facebooktwitterlinkedinmail